Gemeente Zoetermeer zet scherp in op jeugdsport

Gemeente ZoetermeerMariëtte van Leeuwen is wethouder in Zoetermeer voor onder andere Jongeren en Sportzaken. Als wethouder probeert zij een brug te slaan tussen sport, jeugd en bedrijfsleven.

Vanuit eigen ervaring weet de wethouder hoe belangrijk sporten voor jongeren is. Zelf speelde zij in haar jeugd op redelijk hoog niveau hockey, reed paard en zeilde. "Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik aan het sporten was. Sport heeft voor iedereen voordelen. Sport verbindt, is ongedwongen, zorgt voor teamspirit en is goed voor de gezondheid."

Drempel verlagen

Volgens Mariëtte geeft Nederland binnen de schoolmuren het minste bewegingsonderwijs van heel Europa. “Daar staat wel tegenover dat we veel verenigingsleven hebben. De gemeente Zoetermeer heeft zelfs de meeste sportverenigingen van heel Nederland.” Maar kinderen moeten zich ook bij die sportverenigingen aansluiten. “Daarom zijn we in Zoetermeer gestart met het opzetten van wijksportverenigingen, waarbij sportverenigingen dichtbij de scholen activiteiten aanbieden om de drempel voor kinderen te verlagen. Hier kunnen kinderen meerdere keren per week trainen, met als doel dat meer kinderen zich bij een sportvereniging aansluiten.”

Toegankelijk

De gemeente Zoetermeer wil de jeugd ook met sport laten kennismaken door de deelnamekosten zodanig te verlagen dat het voor ieder kind toegankelijk wordt. Mariëtte: “Dit doen we met de gemeentelijke Sport- en Cultuurcheque, waarmee we de financiële drempel voor sportparticipatie voor jongeren tot twaalf jaar verlagen. Hiermee krijgen kinderen als ze acht jaar worden honderd euro extra vergoed om zich bij een sportvereniging aan te sluiten. We hebben bewust voor die leeftijd gekozen omdat kinderen dan vaak een keuze maken voor een sport. Kinderen uit minimagezinnen krijgen daar nog een extra vergoeding bovenop.”

Trots

Mariëtte is trots dat de gemeente Zoetermeer, ondanks de bezuinigingen, toch geld vrij heeft gemaakt voor sport. “Ook het bedrijfsleven moet blijven investeren in sport voor zijn werknemers én jongeren”, vindt zij. “Het kost zowel het bedrijfsleven als de overheid te veel geld als mensen niet gezond zijn. En dit begint bij de jeugd."

Ontwikkeling

Waarom is het belangrijk dat jongeren sporten? Volgens Mariëtte speelt niet alleen het gezondheidsaspect, maar ook het maatschappelijke aspect een rol. “Sport helpt tegen vereenzaming, ondersteunt in de opvoeding en is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Denk bijvoorbeeld aan leren samenwerken en je gedragen in een groep.”

Voorbeelden

Waarom sporten er dan toch te weinig kinderen? “Zoals ik al eerder aangaf, sporten kinderen in Nederland minder op school dan in andere Europese landen. Daarnaast zien we dat kinderen dikker worden door een gebrek aan beweging, wat weer leidt tot meer medische kosten. Het is voor kinderen daarom belangrijk om een sporttalent van hun eigen leeftijd als voorbeeld te hebben.” Zoetermeer kent daarom, net als vele andere gemeenten, combinatiefunctionarissen. “Dit zijn landelijk bekende topsporters uit de regio, die als doel hebben kinderen kennis te laten maken met sport, bewegen en cultuur. We zien dat de aantrekkingskracht van deze combinatiefunctionarissen op andere kinderen groot is en hen stimuleert om ook te gaan sporten.”

Krachten bundelen

Door krachten te bundelen, bereik je volgens de wethouder meer dan als organisatie alleen. “Alles wat gebruikt kan worden om kinderen in beweging te krijgen, moeten we aangrijpen. Ik vind het jeugdsportinitiatief van XCENT dan ook een fantastisch initiatief. Op het moment dat een dergelijk initiatief uit de samenleving zelf komt, kan ik dit alleen maar toejuichen.”

De website van XCENT maakt gebruik van cookies. Lees verder voor meer informatie. sluiten